PODCAST - In gesprek met Charlotte Van Brabander (Slim Sparen) over geld DNA, De Verraders en durven springen uit de gouden kooi

Wie zich door Compagnonne laat begeleiden, weet dat ons vuurtje ook van bedrijfscijfers, cashflow en beleggingen aangaat. We begeleiden elke mentee aan de hand van een eenvoudig financieel dashboard om expert te worden, óók in de eigen cijfers. Fancy een gratis strategiesessie? Boek die nu in, wij maken jou verliefd op je cijfers!

En we denken verder dan winst en omzet. Want door goed te investeren kan je gaan van ‘keihard werken’ naar ‘slim werken’. Laat dat nu net de filosofie van Charlotte Van Brabander zijn. BV, Finfluencer, moeder, money coach, auteur en founder van haar succesvolle bedrijf …. Slim Sparen!

In deze derde aflevering van de Compagnonne-podcast vertelt Charlotte Van Brabander:

🎧 hoe ze jou wil empoweren om expert te worden in cijfers en beleggingen

🎧 over haar visie op geld en geld DNA: “How you do money is how you do everything.”

🎧 hoe ze van keihard werken naar slim werken wil gaan

🎧 dat ze in 2024 36.000 (!) mensen wil inspireren en hoe jij daar één van kunt zijn

Van gouden kooi naar een ‘arena’ van 36.000 mensen

Charlotte maakt al een paar jaar naam, maar toen ze vorig jaar kwam spreken op een live-event van Compagnonne vielen de monden open van verbazing. Wat een inspirerend vrouwelijk rolmodel! De manier waarop ze beleggen laagdrempelig maakt en werkt rond money mindset is schoon. En onze babbel achteraf over gouden kooien (waar ze ondertussen is uitgebroken) was dat ook! Hoe dat van die gouden kooi kwam en welke geldovertuigingen ze vroeger had, vertelt ze in de podcast.

“In mijn familie is er niemand zelfstandig. Zowel langs de kant van mijn nonkel, mama, papa, oma en opa, was het altijd, ‘En, hoe gaat het op het werk? Braaf zijn op je werk, je moet dat daar goed doen.’ Dus dat zorgt er wel voor dat je geprogrammeerd wordt en dat je schrik krijgt om risico’s te nemen, om te ondernemen.” 

Hoe we naar geld kijken, heeft volgens Charlotte ook te maken met een gebrek aan financiële educatie op de schoolbanken. Wist je dat in België vrouwen pas sinds 1971 een bankrekening mogen openen? Jawel, dames, je hoort het goed! En dat heeft helaas nog altijd gevolgen, vertelt Charlotte.

“Als je naar de bank gaat praten over uw bedrijf of over uw spaargeld, dan zal de bank u als vrouw eerder in de richting duwen van pensioensparen, een pamperrekening of veilig beleggen. Terwijl er met mannen sneller gepraat wordt over private equity, over investeren, over vastgoedinvesteringen. Ik denk dat we als vrouwen daar nog veel stappen achter staan. En dat het voor ons net nog belangrijker is om met onze geldzaken bezig te zijn dan voor mannen.”

Charlotte droomt en hoopt groot. Zo wil ze heel Vlaanderen inspireren over geld en laten zien dat beleggen en investeren slim is! Haar doel voor dit jaar: 36.000 (!) mensen helpen met haar gratis webinar.

Haar deelname aan het televisieprogramma ‘De Verraders’ heeft van Charlotte ondertussen een echte BV en Finfluencer gemaakt. Maar dat besefte ze pas onderweg:“ Achteraf, als ze u vragen, denk je wel van ‘oh cool, dat gaat inderdaad wel een boost geven aan Slim Sparen’. Want publieke exposure is, denk ik, nooit slecht.”

Wat is mijn geldtype en geld DNA?

“How you do money is how you do everything.”

Dat geld gelukkig maakt, durft Charlotte luidop te zeggen. “Een angst voor tekort maakt diep ongelukkig en zorgt voor veel stress.” Daarom vond ze het ook zo moeilijk om de zekerheid van een vast contract los te laten, de fameuze gouden kooi. Door onderzoek te doen naar de psychologie van geld en aan haar eigen money mindset te werken, is investeren voor Charlotte ondertussen een no-brainer geworden. 

“Als ik de vraag zou stellen: wat is je bedrijfsvermogen op dit moment en wat doe je met dat bedrijfsvermogen? Dan denk ik dat heel veel mensen zeggen, ‘Het staat gewoon op mijn rekening tot het ooit wordt uitgekeerd’. En ik denk dat daar heel wat gemiste kansen zitten, want cash op uw rekening brengt natuurlijk niets op en is ook onderhevig aan inflatie en heel wat andere risico's.”

Of ze dan nu al kan rentenieren door haar beleggingen? Dat staat voorlopig niet op de planning, daarvoor werkt ze te graag 😉

“Ik moet veel ballen in de lucht kunnen houden. Als ik op vakantie een paar dagen niets te doen heb, dan begin ik al zenuwachtig te worden.” Herkenbaar, anyone? 😊

Als money coach wil Charlotte elke ondernemer er bewust van maken dat iedereen een geld DNA heeft, een combinatie van een paar geldtypes die je relatie, maar ook je gedrag en gevoelens rond geld bepalen. Je type kennen en daarop je onderneming afstemmen, dat is waar ze ondernemers mee wil helpen.

Benieuwd naar welk geldtype jij bent? Verzamelaar, heerser, rebel, verbinder, sponsor of romanticus? Ontdek het in de aflevering!

Previous
Previous

Een Gat in de Markt #3 – Privee Viejee: jouw mental load, lichter gemaakt

Next
Next

10x gratis vuur en vlam onder je bedrijf