PODCAST - In gesprek met Sanne van Riel (Bar Chapel & House of FAMM) over durfmarketing, een team uitbouwen en samen ondernemen met je lief

Ken je dat, dat je iemand al heel lang volgt op Instagram, en daardoor het gevoel hebt dat je die iemand al duizend jaar kent? Dat had ik met de 32-jarige Sanne van Riel: creative concept designer, interior lover, gepokt & gemazeld in hospitality en serieel onderneemster sinds 2019. 

Als haar naam geen belletje doet rinkelen, dan misschien wel die van haar twee bedrijven: Bar Chapel (een pop-up zomer- en winterbar in een oud klooster in hartje Borgerhout) en House of FAMM (een coworking & event studio die zich richt op vrouwelijke ondernemers).

In 2023 liepen we elkaar pas in’t echt tegen het lijf. “Ma gij, zo goed bezig!”, zeiden we tegen elkaar, “En zo zotjes wat je allemaal in de wereld aan het zetten bent!”

En kijk, zoals dat soms gaat bij eerste dates, kwam van het één al snel het ander. Want Sanne kroop onlangs voor onze podcast-microfoon om een boekje open te doen over haar parcours als ondernemer.

In deze tweede aflevering van de Compagnonne-podcast vertelt Sanne van Riel:

🎧 hoe ze 4 maanden per jaar keihard knalt, om daarna een paar weken lang compleet los te koppelen

🎧 hoe ze evolueerde van een onzekere twintiger naar iemand die op geheel eigen wijze een team van 40 mensen aanstuurt

🎧 welke lessen ze heeft geleerd toen haar levenspartner ook haar rechterhand in business werd

🎧 wat haar dromen zijn en welke wilde ondernemersplannen ze de komende jaren nog heeft

Van stresskieken naar meer balans

Sanne komt uit een rasecht ondernemersnest: haar papa, mama en nonkel werken allemaal in het succesvolle familiebedrijf. Toch had ze zelf nooit een toekomst als ondernemer voor ogen…tot ze in al haar jobs in loondienst één rode draad begon te spotten.

“Voor ik in 2019 ondernemer werd, werkte ik eerst in fashion en daarna in hospitality & events”, vertelt ze in de podcast. “In elk van die jobs voelde ik een sterke drang om de boel over te nemen”.

En de kans om de boel over te nemen, die kreeg ze in 2019, toen er een oude kloostersite in Borgerhout op haar pad kwam. De eigenaars wilden er graag een tijdelijke zomerbar in onderbrengen. Bar Chapel betekende de start van het ondernemersparcours van Sanne. Al ging de opstart van dat horecaproject wel gepaard met de nodige stress.

Ik wil niet zo’n stresskieken worden als ons papa, zei ik tegen de mensen in mijn omgeving. Maar toch was de opstart van Bar Chapel héél pittig. Niet alleen financieel, maar ook omdat ik enorm last had van het imposter syndroom. Ineens moest ik een team van 40 mensen gaan aansturen. Ik voelde me piepklein, en allesbehalve een professional. Ik heb toen bijna elke dag geweend. Maar ik heb me niet laten tegenhouden door die angsten, en daar ben ik heel trots op. Ik heb op 5 jaar echt een mooi parcours afgelegd, en ben nu veel rustiger dan toen. Me laten coachen is daarin een heel goede keuze geweest.”

Teamwork makes the dream work

Eén ding is zeker: Sanne durft. Als serieel ondernemer loopt ze over van de originele ideeën. Hoewel die op het eerste zicht soms ver uit elkaar lijken te liggen, zijn er toch altijd een paar rode draden die terugkomen. Haar voorliefde voor esthetiek en interieur. Haar passie om mensen met elkaar te verbinden en ergens te laten thuiskomen. En haar talent voor sterke marketing. Hoe zorgt ze ervoor dat ze hier genoeg tijd voor kan vrijmaken?

“Dat kan alleen maar omdat ik intussen een goed team heb uitgebouwd”, vertelt ze. “Dat is dé factor die het sterkst doorweegt in de groei van mijn bedrijven. Daardoor heb ik mezelf misbaar kunnen maken. Het is dankzij hen dat ik voluit aan mijn bedrijven kan werken, in plaats van altijd maar erin.”

In 2023 ging ze daarin nog een stapje verder. Want ook haar partner Ali stapte mee in haar twee bedrijven. 

“Ali heeft me altijd praktisch en emotioneel ondersteund. Dat hij mee aan boord zou stappen, was een logische keuze. Maar dan nog: intensief samenwerken met je partner is uitdagend. Afgelopen zomer hebben we heel wat ups en downs gekend als koppel. Achteraf gezien denk ik dat we gewoon te vaak samen waren. Nu hij zich vooral focust op het operationele en ik meer achter de schermen van Bar Chapel en House of FAMM werk, is die balans terug iets beter in evenwicht.”

Previous
Previous

Een Gat in de Markt #2 – Kapsalon Sti(j)l: Waar je haar het woord neemt

Next
Next

Zelf aan de omzet-knopjes draaien? Maak werk van je sales systeem.